Sähkön hinnan nousu ja halvimman sähkösopimuksen metsästys – Opas säästöjen saavuttamiseen

Sähkön hinta on ollut viime aikoina otsikoissa, ja moni kuluttaja on tuskaillut kasvavien sähkölaskujen kanssa. Tilanne on saanut monet pohtimaan, miten löytää se kaikkein halvin sähkösopimus netissä. Tässä artikkelissa pureudumme sähkön hintaan vaikuttaviin tekijöihin, erilaisiin sähkösopimustyyppeihin ja annamme vinkkejä, joiden avulla voit löytää itsellesi sopivimman ja edullisimman sähkötarjouksen.

Sähkön hinnan muodostuminen – Mikä vaikuttaa siihen, mitä maksat sähköstä?

Sähkön hinta ei ole yksiselitteinen asia, vaan siihen vaikuttaa useampi tekijä. Ymmärtämällä nämä tekijät, voit paremmin hahmottaa, mistä sähkölaskusi muodostuu ja miten voit vaikuttaa sen suuruuteen.

 1. Sähköenergian hinta: Tämä on se osuus sähkölaskustasi, joka vaihtelee eniten. Siihen vaikuttavat muun muassa sähkön tuotantokustannukset, polttoaineiden hinnat, sääolosuhteet ja sähkön kysyntä ja tarjonta. Sähköenergian hinta voi olla kiinteä tai vaihteleva riippuen valitsemastasi sähkösopimuksesta.
 2. Sähköverot ja -maksut: Valtio perii sähköstä erilaisia veroja ja maksuja, kuten sähköveroa ja huoltovarmuusmaksua. Nämä maksut muodostavat merkittävän osan sähkölaskustasi, eikä niihin voi juurikaan vaikuttaa.
 3. Sähkön siirtomaksu: Tämä on se osuus sähkölaskustasi, joka kattaa sähkön siirron sähköverkkoa pitkin kotiisi. Siirtomaksun suuruuteen vaikuttavat muun muassa asuinpaikkasi ja verkkoyhtiösi hinnoittelu.
 4. Sähkönmyyjän marginaali: Sähkönmyyjät lisäävät sähköenergian hintaan oman marginaalinsa, joka kattaa heidän kulunsa ja voiton. Marginaalin suuruus vaihtelee eri sähkönmyyjien välillä.
 5. Perusmaksu: Monissa sähkösopimuksissa on kuukausittainen perusmaksu, joka on riippumaton sähkönkulutuksestasi. Perusmaksun suuruus vaihtelee eri sähkösopimusten ja sähkönmyyjien välillä.

Erilaiset sähkösopimukset – Löydä itsellesi sopiva vaihtoehto

Sähkösopimukset voidaan jakaa karkeasti kolmeen eri tyyppiin: toistaiseksi voimassa oleviin sopimuksiin, määräaikaisiin sopimuksiin ja pörssisähköön. Jokaisella sopimustyypillä on omat hyvät ja huonot puolensa, ja sopivin vaihtoehto riippuu omista tarpeistasi ja riskinsietokyvystäsi.

 1. Toistaiseksi voimassa oleva sähkösopimus: Tämä on yleisin sähkösopimustyyppi Suomessa. Sen etuna on joustavuus, sillä voit vaihtaa sopimusta tai sähkönmyyjää milloin haluat. Toisaalta sähkön hinta voi vaihdella markkinatilanteen mukaan, mikä voi johtaa yllättäviin hinnannousuihin.
 2. Määräaikainen sähkösopimus: Tässä sopimuksessa sähkön hinta on kiinteä koko sopimuskauden ajan, mikä tuo ennustettavuutta sähkölaskuun. Määräaikaisen sopimuksen haittapuolena on se, että et voi hyötyä mahdollisista hinnanlaskuista sopimuskauden aikana.
 3. Pörssisähkö: Pörssisähkön hinta määräytyy tunneittain sähköpörssissä. Pörssisähkön etuna on se, että voit hyötyä edullisista tunneista ja ohjata sähkönkäyttöäsi niille tunneille, jolloin sähkö on halvimmillaan. Pörssisähkön haittapuolena on se, että hinta voi vaihdella paljonkin, mikä voi johtaa suuriin vaihteluihin sähkölaskussa.

Halvimman sähkösopimuksen metsästys – Vinkit onnistuneeseen valintaan

Halvimman sähkösopimuksen löytäminen vaatii hieman vaivannäköä, mutta se voi tuoda merkittäviä säästöjä sähkölaskuun. Seuraavien vinkkien avulla voit löytää itsellesi sopivimman ja edullisimman sähkötarjouksen.

 1. Vertaile sähkösopimuksia: Älä tyydy ensimmäiseen vastaan tulevaan tarjoukseen, vaan vertaile eri sähkönmyyjien tarjouksia huolellisesti. Voit käyttää apunasi erilaisia sähkönvertailupalveluita, jotka helpottavat sopimusten vertailua.
 2. Huomioi kaikki kustannukset: Älä keskity pelkästään sähkön hintaan, vaan huomioi myös muut kustannukset, kuten perusmaksu, sähköverot ja -maksut sekä sähkön siirtomaksu.
 3. Tarkista sopimusehdot: Lue sopimusehdot huolellisesti ennen sopimuksen allekirjoittamista. Kiinnitä huomiota erityisesti sopimuksen kestoon, irtisanomisehtoihin ja mahdollisiin määräaikaisiin hinnankorotuksiin.
 4. Hyödynnä kampanjat ja alennukset: Monet sähkönmyyjät tarjoavat erilaisia kampanjoita ja alennuksia uusille asiakkaille. Tarkista, onko saatavilla esimerkiksi määräaikaisia alennuksia tai muita etuja.
 5. Neuvottele sähkönmyyjän kanssa: Älä pelkää neuvotella sähkönmyyjän kanssa hinnasta tai sopimusehdoista. Jos olet valmis sitoutumaan pidemmäksi aikaa tai vaihtamaan sähkönmyyjää, voit usein saada parempia tarjouksia.
 6. Seuraa sähkön hintakehitystä: Sähkön hinta vaihtelee jatkuvasti, joten on hyvä seurata hintakehitystä säännöllisesti. Voit esimerkiksi tilata sähköpostitse ilmoituksia sähkön hinnan muutoksista tai käyttää erilaisia sähkön hintaseurantapalveluita.
 7. Säästä sähköä: Halvimman sähkösopimuksen löytämisen lisäksi voit säästää sähkölaskussa myös pienentämällä sähkönkulutustasi. Voit esimerkiksi vaihtaa energiatehokkaampiin laitteisiin, sammuttaa valot ja laitteet, kun et käytä niitä, ja alentaa huonelämpötilaa muutamalla asteella.

Yhteenveto – Halvin sähkösopimus on löydettävissä

Halvimman sähkösopimuksen löytäminen vaatii hieman aikaa ja vaivaa, mutta se voi tuoda merkittäviä säästöjä sähkölaskuun. Vertailemalla eri sähkönmyyjien tarjouksia, huomioimalla kaikki kustannukset ja tarkistamalla sopimusehdot huolellisesti, voit löytää itsellesi sopivimman ja edullisimman sähkötarjouksen. Muista myös seurata sähkön hintakehitystä ja neuvotella sähkönmyyjän kanssa paremmista tarjouksista. Sähkön säästäminen on myös tärkeä osa sähkölaskun pienentämistä, joten muista hyödyntää energiansäästövinkkejä arjessasi.

For News Subscribe Us!

Can curiosity may end shameless explained. True high on said mr on come. An do mr design at little myself wholly entire though. Attended of on stronger or mr pleasure.

© 2022 Created with Royal Elementor Addons