Määräaikainen sähkösopimus: Vakautta vai sudenkuoppa? Kaikki mitä sinun tulee tietää

Sähkön hinnan heilahdellessa kuin maailmanpolitiikan käänteet, on moni suomalainen alkanut pohtia, onko määräaikainen sähkösopimus sittenkin se oikea valinta. Tarjoaako se kaipaamaamme vakautta vai onko kyseessä sudenkuoppa, joka johtaa myöhemmin harmaisiin hiuksiin ja turvonneisiin sähkölaskuihin? Tässä kattavassa artikkelissa syvennymme määräaikaisen sähkösopimuksen saloihin, punnitsemme sen hyötyjä ja haittoja sekä annamme käytännön vinkkejä, joiden avulla voit tehdä itsellesi parhaan mahdollisen päätöksen.

Mikä ihmeen määräaikainen sähkösopimus?

Määräaikainen sähkösopimus on kuin parisuhde, jossa osapuolet sitoutuvat toisiinsa tietyn ajanjakson ajaksi. Tässä tapauksessa sinä sitoudut ostamaan sähköä tietyltä sähköyhtiöltä sovitulla hinnalla tietyn ajan, yleensä 1–3 vuotta. Tämän ajanjakson aikana sähkön hinta pysyy samana, vaikka markkinahinta heittelisi miten hurjasti tahansa.

Hyödyt: Turvaa ja ennustettavuutta

Määräaikaisen sähkösopimuksen suurin etu on sen tarjoama ennustettavuus. Tiedät tarkalleen, paljonko sähköstäsi maksat kuukausittain, mikä helpottaa budjetointia ja tuo mielenrauhaa. Tämä on erityisen tärkeää niille, joilla on tiukka budjetti tai jotka haluavat välttää ikäviä yllätyksiä sähkölaskussa.

Toinen merkittävä etu on turva sähkön hinnan vaihteluilta. Kun markkinahinta nousee, voit hykerrellä tyytyväisenä tietäen, että sinun ei tarvitse maksaa siitä lisää. Tämä voi tuoda merkittäviä säästöjä pitkällä aikavälillä, varsinkin jos sähkön hinta jatkaa nousuaan.

Haitat: Joustamattomuutta ja mahdollisia lisäkustannuksia

Määräaikaisen sähkösopimuksen suurin haittapuoli on sen joustamattomuus. Et voi vaihtaa sopimusta tai sähköyhtiötä kesken sopimuskauden, ellet ole valmis maksamaan siitä mojovaa korvausta. Tämä voi olla ongelmallista, jos löydät paremman tarjouksen tai jos sähkönkulutuksesi muuttuu merkittävästi.

Toinen mahdollinen haittapuoli on sähkön hinnan lasku. Jos sähkön markkinahinta laskee sopimuskauden aikana, jäät maksamaan korkeampaa hintaa. Tämä voi olla erityisen turhauttavaa, jos hinnat laskevat merkittävästi ja jäät nuolemaan näppejäsi.

Milloin määräaikainen sähkösopimus kannattaa?

Määräaikainen sähkösopimus voi olla hyvä valinta, jos:

 • Haluat vakautta ja ennustettavuutta sähkölaskuusi.
 • Uskot, että sähkön hinta nousee tulevaisuudessa.
 • Et halua jatkuvasti seurata sähkön markkinahintaa ja vaihtaa sopimusta sen mukaan.
 • Olet valmis sitoutumaan tiettyyn sähköyhtiöön tietyn ajan.

Milloin määräaikainen sähkösopimus ei kannata?

Määräaikainen sähkösopimus ei välttämättä ole paras vaihtoehto, jos:

 • Haluat joustavuutta ja mahdollisuuden vaihtaa sopimusta tai sähköyhtiötä milloin tahansa.
 • Uskot, että sähkön hinta laskee tulevaisuudessa.
 • Olet valmis seuraamaan sähkön markkinahintaa ja vaihtamaan sopimusta sen mukaan.
 • Et halua sitoutua tiettyyn sähköyhtiöön pitkäksi aikaa.

Vinkkejä määräaikaisen sähkösopimuksen valintaan

Jos olet päättänyt, että määräaikainen sähkösopimus on sinulle sopiva vaihtoehto, tässä muutamia vinkkejä, joiden avulla voit löytää parhaan mahdollisen sopimuksen:

 1. Vertaile tarjouksia huolellisesti. Älä tyydy ensimmäiseen vastaan tulevaan tarjoukseen, vaan vertaile eri sähköyhtiöiden hintoja ja ehtoja. Voit käyttää apunasi esimerkiksi sähköyhtiöiden verkkosivuja, vertailusivustoja tai kilpailutuspalveluita.
 2. Tarkista sähkön alkuperä. Jos ympäristöasiat ovat sinulle tärkeitä, valitse sähköyhtiö, joka tarjoaa uusiutuvaa energiaa.
 3. Lue sopimusehdot huolellisesti. Kiinnitä erityistä huomiota sopimuksen kestoon, irtisanomisehtoihin, mahdollisiin lisämaksuihin ja muihin ehtoihin, jotka voivat vaikuttaa sopimuksen kokonaiskustannuksiin.
 4. Kysy rohkeasti neuvoa. Jos jokin asia askarruttaa, älä epäröi ottaa yhteyttä sähköyhtiöön ja kysyä lisätietoja.

Määräaikainen sähkösopimus ja muutto

Jos muutat kesken määräaikaisen sähkösopimuksen voimassaoloajan, voit yleensä siirtää sopimuksen uuteen osoitteeseen tai irtisanoa sen ilman lisäkustannuksia. Tarkista kuitenkin aina sopimusehdoista, mitä muuttotilanteessa tulee tehdä.

Määräaikainen sähkösopimus ja sähkönkulutuksen muutokset

Jos sähkönkulutuksesi muuttuu merkittävästi sopimuskauden aikana, ota yhteyttä sähköyhtiöön ja kysy, onko mahdollista muuttaa sopimusta vastaamaan uutta kulutustasi. Joissakin tapauksissa tämä voi olla mahdollista ilman lisäkustannuksia.

Määräaikainen sähkösopimus ja sähkökatkot

Määräaikainen sähkösopimus ei vaikuta sähkökatkoihin. Sähkökatkot ovat yleensä verkkoyhtiön vastuulla, eikä niillä ole mitään tekemistä sen kanssa, miltä yhtiöltä ostat sähkösi.

Määräaikainen sähkösopimus ja sähkönmyyjän vaihto

Et voi vaihtaa sähkönmyyjää kesken määräaikaisen sähkösopimuksen voimassaoloajan, ellet ole valmis maksamaan siitä korvausta. Korvauksen määrä riippuu sopimuksen kestosta ja jäljellä olevasta sopimusajasta.

Määräaikainen sähkösopimus ja kuluttajasuoja

Määräaikaisiin sähkösopimuksiin sovelletaan samoja kuluttajasuojasäännöksiä kuin muihinkin sähkösopimuksiin. Sinulla on esimerkiksi oikeus saada selkeät ja ymmärrettävät tiedot sopimuksen ehdoista ennen sopimuksen tekemistä.

Määräaikainen sähkösopimus tulevaisuudessa

Sähkön hinnan ennustetaan jatkavan heilahteluaan myös tulevaisuudessa. Tämä tekee määräaikaisista sähkösopimuksista entistä houkuttelevamman vaihtoehdon niille, jotka haluavat vakautta ja ennustettavuutta sähkölaskuunsa. On kuitenkin tärkeää muistaa, että määräaikaiset sopimukset eivät sovi kaikille. Ennen sopimuksen tekemistä on tärkeää punnita huolellisesti sen hyötyjä ja haittoja sekä vertailla eri tarjouksia.

Määräaikaisen sähkösopimuksen sudenkuopat

Vaikka määräaikainen sähkösopimus voi tarjota monia etuja, on tärkeää olla tietoinen myös sen mahdollisista sudenkuopista. Yksi yleisimmistä ongelmista on se, että kuluttajat eivät aina ymmärrä sopimusehtoja täysin. Tämä voi johtaa ikäviin yllätyksiin, kuten odottamattomiin lisämaksuihin tai vaikeuksiin sopimuksen irtisanomisessa.

Toinen mahdollinen sudenkuoppa on se, että sähkön markkinahinta laskee sopimuskauden aikana. Tällöin kuluttaja jää maksamaan korkeampaa hintaa kuin olisi tarpeen. Tämä voi olla erityisen turhauttavaa, jos hinnat laskevat merkittävästi.

Lue myös Squad Busters mobiilipeli aihe diginyt.fi sivustolta.

For News Subscribe Us!

Can curiosity may end shameless explained. True high on said mr on come. An do mr design at little myself wholly entire though. Attended of on stronger or mr pleasure.

© 2022 Created with Royal Elementor Addons