Kesähelteet tukaloittavat? Näin viilennät kotisi kuin ammattilainen!

Suomalaiset rakastavat kesää, mutta kun elohopea kipuaa yli hellelukemien, voi koti muuttua tukalan kuumaksi. Onneksi on olemassa lukuisia kikkoja, joilla saat asunnon lämpötilan laskettua ilman, että sähkölasku kohoaa pilviin.

1. Päivällä pimennys, yöllä tuuletus

Tämä on ehkä vanhin ja yksinkertaisin keino viilentää kotia. Pidä verhot, kaihtimet ja sälekaihtimet kiinni päivän kuumimpina tunteina estääksesi auringon lämmittävän sisätiloja. Kun ulkolämpötila laskee illalla ja yöllä, avaa ikkunat ja ovet ristituuletukselle. Näin saat viileän yön ilman kiertämään asunnossa.

2. Viilennä keho, viilennä mieli

Kuumalla säällä on tärkeää huolehtia myös omasta nesteytyksestä. Juo runsaasti vettä ja nauti viilentäviä välipaloja, kuten vesimelonia tai jäätelöä. Viileä suihku tai jalkakylpy voivat myös auttaa kehon lämpötilan säätelyssä.

3. Tekniikka avuksi – harkiten

Ilmalämpöpumppu on tehokas tapa viilentää kotia, mutta sen käyttö kannattaa ajoittaa viileämpiin tunteihin. Tuulettimet ovat edullisempi vaihtoehto, mutta muista, että ne eivät varsinaisesti jäähdytä ilmaa, vaan ainoastaan kierrättävät sitä. Jos hankit tuulettimen, valitse mieluummin tehokkaampi malli, joka siirtää enemmän ilmaa.

4. Luovu turhista lämmönlähteistä

Kuumalla säällä kannattaa välttää uunin, lieden ja muiden kodinkoneiden käyttöä, jotka tuottavat lämpöä. Myös hehkulamput tuottavat lämpöä, joten vaihda ne energiatehokkaisiin LED-valoihin.

5. Luonnon omat viilentimet

  • Kasvit: Kasvit paitsi puhdistavat ilmaa, myös viilentävät sitä haihtumisen kautta.
  • Märät pyyhkeet: Ripusta märkiä pyyhkeitä ikkunoiden tai tuulettimien eteen. Haihtuessaan vesi sitoo lämpöä ja viilentää ilmaa.
  • Jääpalat tuulettimen edessä: Aseta kulhollinen jääpaloja tuulettimen eteen. Tuuletin puhaltaa viileää ilmaa huoneeseen jään sulaessa.

6. Viilennä asunnon kuumat pinnat

Laita kylmää vettä suihkepulloon ja sumuta sillä verhoja, mattoja ja muita tekstiilejä. Voit myös laittaa kylmävesipulloja tai pakasteesta otettuja kylmäpakkauksia sängyn tai sohvan päälle viilentämään niitä.

7. Harkitse pitkäaikaisia ratkaisuja

Jos asut erityisen kuumassa paikassa tai kärsit kuumuudesta paljon, voit harkita asunnon rakenteellisia muutoksia, kuten parempaa eristystä, aurinkosuojakalvoja ikkunoihin tai jopa viilennysjärjestelmän asentamista.

Muista: Jokainen koti on erilainen, joten kokeile rohkeasti eri keinoja löytääksesi parhaat ratkaisut juuri sinun kotiisi!

Tärkeimmät vinkit tiivistettynä:

  • Pimennä: Pidä verhot ja kaihtimet kiinni päivällä.
  • Tuuleta: Avaa ikkunat ja ovet illalla ja yöllä.
  • Viilennä keho: Juo vettä, ota viileä suihku.
  • Tekniikka harkiten: Käytä ilmalämpöpumppua ja tuulettimia viisaasti.
  • Luovu lämmönlähteistä: Vältä uunin, lieden ja muiden kodinkoneiden käyttöä.
  • Hyödynnä luontoa: Kasvit, märät pyyhkeet ja jääpalat auttavat viilentämään.

Yksi vaihtoehto on myös hankki ilmastointilaite kotiin, joka voi olla tehokas ratkaisu myös viilentämiseen.

Toivottavasti näistä vinkeistä on apua helteiden keskellä!

For News Subscribe Us!

Can curiosity may end shameless explained. True high on said mr on come. An do mr design at little myself wholly entire though. Attended of on stronger or mr pleasure.

© 2022 Created with Royal Elementor Addons