Autohuolto – Sijoitus luotettavaan menoon ja auton pitkään ikään

Auto on monelle välttämätön arjen apuri, jonka toimintavarmuuteen kannattaa panostaa. Säännöllinen autohuolto on avainasemassa, jotta menopeli pysyy turvallisena ja luotettavana kumppanina niin arjessa kuin pidemmilläkin matkoilla. Tässä artikkelissa pureudumme autohuollon saloihin, annamme käytännön vinkkejä ja vastaamme yleisimpiin kysymyksiin.

Miksi autohuolto on tärkeää?

Autohuolto on kuin terveystarkastus omalle kehollesi: se paljastaa piilevät ongelmat ajoissa, ennen kuin ne ehtivät kehittyä vakaviksi ja kalliiksi vioiksi. Säännöllinen huolto pidentää auton käyttöikää, parantaa sen suorituskykyä ja polttoainetaloudellisuutta sekä ennen kaikkea lisää liikenneturvallisuutta.

Huollettu auto on myös miellyttävämpi ajaa. Se kulkee pehmeämmin, kiihtyy ripeämmin ja jarruttaa tehokkaammin. Lisäksi hyvin hoidettu auto pitää paremmin hintansa, mikä on eduksi, jos joskus päätät myydä sen.

Milloin auto kannattaa huoltaa?

Autohuollon tarve riippuu monesta tekijästä, kuten auton iästä, ajokilometreistä, käyttöolosuhteista ja valmistajan suosituksista. Yleisesti ottaen auto kannattaa huoltaa vähintään kerran vuodessa tai 15 000–20 000 ajokilometrin välein, sen mukaan kumpi täyttyy ensin.

Uudemmissa autoissa on usein huoltovälin näyttö, joka ilmoittaa, milloin auto on aika viedä huoltoon. Vanhemmissa autoissa kannattaa noudattaa auton ohjekirjassa annettuja huoltovälejä.

Mitä autohuollossa tehdään?

Autohuollon sisältö vaihtelee auton iän ja ajokilometrien mukaan. Tyypillisiä huoltotoimenpiteitä ovat:

 • Öljynvaihto: Moottoriöljy voitelee moottorin osia ja estää niiden kulumista. Öljynvaihdon yhteydessä vaihdetaan myös öljynsuodatin, joka poistaa öljystä epäpuhtaudet. Öljynvaihtoväli on tyypillisesti 15 000–30 000 kilometriä tai kerran vuodessa.
 • Ilmansuodattimen vaihto: Ilmansuodatin estää epäpuhtauksien pääsyn moottoriin. Se kannattaa vaihtaa noin 20 000 kilometrin välein.
 • Raitisilmasuodattimen vaihto: Raitisilmasuodatin puhdistaa matkustamoon tulevaa ilmaa. Se kannattaa vaihtaa kerran vuodessa.
 • Jarrujen tarkastus ja huolto: Jarrupalat ja -levyt kuluvat käytössä. Jarrujen kunto kannattaa tarkastuttaa vähintään kerran vuodessa.
 • Alustan tarkastus: Alustan osat, kuten iskunvaimentimet ja nivelet, kuluvat käytössä. Alustan kunto kannattaa tarkastuttaa vähintään kerran vuodessa.
 • Jakohihnan vaihto: Jakohihna on tärkeä osa, joka synkronoi moottorin nokka-akselin ja kampiakselin pyörimisen. Jakohihnan vaihtoväli on tyypillisesti 60 000–120 000 kilometriä.
 • Muut tarkastukset: Autohuollossa tarkastetaan myös esimerkiksi renkaiden kunto, valot, pyyhkijänsulat ja akun kunto.

Miten valita oikea autohuolto?

Autohuoltoa tarjoavat niin merkkiliikkeet kuin monimerkkikorjaamotkin. Merkkiliikkeet ovat erikoistuneet tiettyihin automerkkeihin, kun taas monimerkkikorjaamot huoltavat kaikkia merkkejä.

Valinta merkkiliikkeen ja monimerkkikorjaamon välillä riippuu omista tarpeistasi ja mieltymyksistäsi. Merkkiliikkeet tarjoavat usein alkuperäisiä varaosia ja niillä on usein uusin tietotaito kyseisen merkin autoista. Monimerkkikorjaamot voivat olla edullisempia ja tarjota joustavampaa palvelua.

Ennen kuin valitset autohuollon, kannattaa vertailla eri vaihtoehtoja ja pyytää tarjouksia. Voit myös kysyä suosituksia ystäviltäsi ja tuttaviltasi.

Vinkkejä autohuollon yhteydessä

 • Ota selvää huollon sisällöstä etukäteen. Näin voit varmistaa, että autollesi tehdään kaikki tarvittavat huoltotoimenpiteet.
 • Pyydä tarjous huollosta etukäteen. Näin voit vertailla eri autohuoltojen hintoja.
 • Kysy, mitä varaosia huollossa käytetään. Voit pyytää, että autollesi asennetaan alkuperäisiä tai laadukkaita tarvikevaraosia.
 • Kysy takuusta. Useimmat autohuollot antavat takuun työlleen.
 • Säilytä huoltokirja. Huoltokirja on tärkeä dokumentti, joka osoittaa, että autoasi on huollettu säännöllisesti.

Yhteenveto

Autohuolto on tärkeä osa auton omistamista. Säännöllinen huolto pidentää auton käyttöikää, parantaa sen suorituskykyä ja lisää liikenneturvallisuutta. Huoltamalla autosi säännöllisesti voit nauttia huolettomasta ja turvallisesta ajokokemuksesta.

For News Subscribe Us!

Can curiosity may end shameless explained. True high on said mr on come. An do mr design at little myself wholly entire though. Attended of on stronger or mr pleasure.

© 2022 Created with Royal Elementor Addons